Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A karma, avagy az Ok és Okozat törvénye
  2015-05-18 23:40:54, hétfő
 
  A karma, avagy az Ok és Okozat törvénye

Az élet harmadik spirituális törvénye a Karma törvénye. "Karma": egyszerre jelenti a cselekedetet és annak kihatásait. Egyszerre ok és következmény, mivel minden cselekedet(ünk) hatásokat vált ki, amelyek ugyanolyan töltéssel visszatérnek hozzánk. Nincs a Karma gondolatában semmi szokatlan. Mindenki ismeri a szólást: "Ki mint vet, úgy arat." Nyilvánvaló, hogy ha boldog életet akarunk, meg kell tanulnunk a boldogság magvait vetni. A karma tehát magában foglalja a tudatos döntéshozatalt.

Lényegében korlátlan a döntési szabadságunk. Létünk minden pillanatában a lehetőségek teljes köre, korlátlan döntés áll előttünk. E döntések némelyikét tudatosan hozzuk meg, más döntéseket nem tudatosan. A karmikus törvény megértéséhez és minél teljesebb alkalmazásához a legjobb út, ha tudatosítjuk pillanatról pillanatra meghozott döntéseinket.





Akár tetszik, akár nem, minden, ami e pillanatban történik, a múltban hozott döntések gyümölcse. Sajnos választásaink jó része nem tudatos, és emiatt nem is gondoljuk azokat döntéseknek - pedig azok.
Akit megsértettek, valószínűleg megsértődik. Akit megdicsérnek, bizonyára kivirágzik és elégedettség tölti el. De gondoljuk csak át: ezek is választási lehetőségek közti döntések.
Akit megsértettek, eldöntheti, hogy megsértődik-e. Akit megdicsérnek, ugyancsak eldöntheti, hogy engedi-e hatni magára a hízelgést.

Másképpen is megfogalmazhatjuk ezt. A legtöbb ember, bár korlátlan döntési lehetőségei vannak, mégis feltételes reflexek készletével reagál, amelyeket más emberek vagy a körülmények váltanak ki rajta. Viselkedése előre megjósolható. Ezek a feltételes reflexek ugyanolyanok, mint amelyeket Pavlov mutatott ki. Pavlov kísérletei során rendszeresen úgy adott enni a kísérleti kutyának, hogy egyidejűleg csengő szólalt meg. A kutya hamarosan a csengő puszta hangjára is nyálazni kezdett, mivel az ilyen kondicionálással az egyik benyomás társult a másikhoz.

A legtöbb ember, szintén valami ilyenfajta kondicionálás eredményeképpen, betanult és előre megjósolható viselkedéssel válaszol a környezet hatásaira. Úgy tűnik, mintha az emberek és a körülmények automatikusan váltanák ki a válaszokat, és teljesen feledésbe merül, hogy ezek az emberi lét során pillanatról pillanatra meghozott döntések. Egyszerű mechanizmussal, odafigyelés nélkül sorjázó döntések.

Ha egy pillanatra visszanézünk és úgy szemléljük a meghozott döntéseket, mint ahogyan a mostani, épp tudatos visszanézés pillanatában viselkedünk, akkor ezzel az egész tudattalan folyamatot átemeljük a tudatos világba. A döntések ilyen tudatosítása hatalmas fejlesztő erő.

Bármely döntés meghozatalakor két kérdést tehetünk fel magunknak. Először is: "Mik a döntésem következményei?" A szívünk mélyén azonnal világosan kirajzolódik a válasz. Másodszor: "A döntésem boldogságot hoz-e számomra és a körülöttem élők számára?" Ha a válasz igenlő, akkor a döntés helyes. Ha a válasz nemleges, akár a saját, akár mások szempontjából, akkor a döntés elvetendő. Ilyen egyszerű ez.

Csak egyetlen döntés van a minden pillanatban rendelkezésre álló végtelen lehetőségi körből, amely számomra és mások számára egyaránt a boldogságot eredményezi. És amikor ezt a bizonyos döntést hozza meg valaki, azt hívják spontán módon helyes viselkedésnek. Ez egyszerűen a megfelelő pillanatban megtett megfelelő lépés. Minden helyzetben a kínálkozó helyes válasz. Ez az a döntés, amely előrelendíti a döntést meghozót és mindenki mást, akit csak érint.

Az élet nagyon érdekes módon segíti a spontán helyes döntéseket. A test érzéseiben jelentkeznek ezek a jelzések. Az ember közérzete kétféle lehet: vagy jól érzi magát, vagy nem. Érdemes megfigyelni egy-egy döntés tudatos mérlegelésekor, hogy a test hogyan válaszol: "Ha így döntök, mi történik?" Ha a test válasza nyugodt, a döntés helyes. Ha a test rossz érzésekről küld jelzést, akkor a döntés nem a megfelelő.

Egyeseknél a jó és rossz közérzet a "napfonat" környékén jelentkezik, a legtöbb embernél azonban a szívtájékon. (Egy-egy csakránk helyén - A szerk.) Érdemes tudatosan a szívre figyelni és a szívet kérdezni arról, mi a teendő. A válasz kis várakozás után egyértelműen jelentkezik, fizikai érzésként. Lehet, hogy épp csak halványan érezhető, de teljesen valóságos fizikai válasz lesz.

Csak a szív tudja a helyes választ. Sokan érzelgősnek tartják a szívet, pedig nem az. A szív intuitív, egészében, összefüggéseiben, kapcsolataival együtt, arányosan fogja fel a dolgokat, nem pedig a nyereség-veszteség tengely mentén. Az egyetemes idegközponthoz kapcsolódik, a tiszta lehetségesség, a tiszta tudás és a végtelen szervező erő mezőjéhez, és mindent számba vesz. Időnként ésszerűtlennek tűnik, de a szív sokkal pontosabban és sokkal szabatosabban képes figyelembe venni a dolgokat, mint ahogy az az ésszerű gondolkodás határain belül lehetséges.

A Karma törvénye használható pénz és gazdagság megteremtésére, és arra, hogy minden jó - tetszés - szerint bármikor áradjon hozzánk. Először azonban tudatosítani kell, hogy a jövő az élet minden egyes pillanatában meghozott döntéseiből következik. Ha ezt rendszeresen megtesszük, akkor a Karma törvényét teljes mértékben alkalmazzuk életünkben. Minél tudatosabb szinten hozzuk meg döntéseinket, ezek a döntések annál inkább spontán helyes lépéseket eredményeznek - mind magunk, mind mások számára.

Mit lehet mondani a múltban rejlő karmáról és arról, hogy ez hogyan hat jelen életünkre? Három megjegyzést tehetünk a múltban rejlő karmáról.
Az első a karmikus adósság megfizetése. A legtöbb ember úgy dönt, hogy megteszi ezt. Természetesen ez sem tudatos, de ez is egy meghozható döntés. Néha hatalmas szenvedés ezeknek az adósságoknak a megfizetése, de a Karma törvénye szerint a világegyetemben nincs olyan adósság, amely törlesztetlen maradna. A világegyetemben tökéletes a számontartás és minden, ami létezik, állandó oda-vissza energiacserében él.

A második lépéslehetőség: karmánk átalakítása előrevivő tapasztalattá. Ez nagyon érdekes folyamat, amelyben az ember önmagával tanakodik karmikus adósságának megfizetésekor: "Mit kell megtanulnom ebből a tapasztalatból? Miért történik mindez, mit akar tudtomra adni a világegyetem? Hogyan kell beépítenem ezt emberi sorsomba? Hogyan tehetem hasznossá ezt a tapasztalatot embertársaim számára?"

Ennek során az ember keresi és beépíti az alkalmakat dharmájába, életpályájába. Erről a siker hetedik spirituális törvényénél ejtünk szót. Így lehetséges a karmát új mederbe terelni.
Ha például valaki sportolás közben eltöri a lábát, felteheti a kérdést: "Mit tanulhatok ebből az esetből? Mit akar tudtomra adni a világegyetem?" Az üzenet talán csak annyi, hogy lassabban és óvatosabban kell élnie, vagy a továbbiakban jobban kell figyelnie a testére. Ha az illető dharmája mások tanítása, akkor tovább (kell) kérdeznie: "Hogyan adhatom tovább ezt a tapasztalatot embertársaimnak?" Elhatározhatja, hogy könyvet ír a biztonságos sportolásról, vagy a vele történt baleset megelőzésére lábszárvédőt vagy különleges cipőt tervez.
Ily módon, miközben karmikus adósságát törleszti, a bajokat jóra fordítja, úgy, hogy az jólétet és kiteljesülést hoz számára. Ez a karma átalakítása pozitív tapasztalattá. A karmától nem menekülni kell, hanem a karmikus helyzeteket tudni keli felhasználni és új, pozitív karmát teremteni belőlük.
A Karma kezelésének harmadik módja a karmán túljutás. A karmán túljutni annyi, mint függetlenné válni attól. A karmán úgy lehet túljutni, hogy az ember folyamatosan élményt gyűjt a Köztes térről, az Önvalóról, a Szellemről. Olyan ez, mint amikor egy piszkos ruhát kimosunk a patakban. Valahányszor kimossuk, néhány folt eltűnik. Újra és újra mosva mindig tisztul egy kicsit. A karma feladatrétegein áthaladni, vagy azokat tisztítani úgy lehet, hogy az ember eljut a Köztes térbe és ismét visszatér onnan. Természetesen ez a meditációs gyakorlatokkal lehetséges.
Minden cselekedet karmikus helyzet, akár egy csésze kávé ivása is. Emlékké válik, amely talaján vágyak alakulnak ki, a vágyak pedig ismét tettekre indítanak. A lélek mozgatói a karma, az emlékezet és a vágyak. A lélek a karma, az emlékezet és a vágyak szövedékéből álló tudat. Ezek tudatosulásával válik az ember a valóság tudatos alakítójává. Ha pedig a döntéseket egyre inkább tudatosan hozzuk meg, ezekből olyan tettek születnek, amelyek kibontakoztatnak minket és a körülöttünk élőket. Ez minden, amit tenni kell.

Amennyiben a karma fejlesztő erő - az Önvaló számára is és mindazok számára, akikre az Önvaló hat -, úgy a karma gyümölcse boldogság és siker.
Közzétette: www.fenyorveny.hu

Deepak Chopra

Forrás: http://www.fenyorveny.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Fényörvény: üzenetek-tanítások  
Címkék: összefüggéseiben, kondicionálással, kibontakoztatnak, eredményeképpen, energiacserében, világegyetemben, embertársaimnak, feladatrétegein, tudatosulásával, ésszerűtlennek, megfizetésekor, megteremtésére, következményei, tapasztalatból, lépéslehetőség, gyakorlatokkal, meghozatalakor, mechanizmussal, elhatározhatja, mérlegelésekor, döntéshozatalt, alkalmazásához, idegközponthoz, kapcsolataival, viselkedésnek, szempontjából, tapasztalattá, automatikusan, rendelkezésre, viselkedéssel, eredményeznek, választásaink, szabatosabban, kondicionálás, lehetségesség, természetesen, élet harmadik, boldogság magvait, karma tehát, tudatos döntéshozatalt, döntési szabadságunk, lehetőségek teljes, karmikus törvény, múltban hozott, legtöbb ember, körülmények váltanak, feltételes reflexek, kísérleti kutyának, kutya hamarosan, csengő puszta, ilyen kondicionálással, egyik benyomás, Deepak Chopra,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztina b...  William Shakespeare idézet  Semmit ne higgy el  A Mester kezének érintése  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Szép Ernő - Virágzó akácfák  A boldogság ült a világvégén  Környezetvédelem  Alakot vált...  Maradék idő  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Két tekintet van  Pillangó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Irgalom és ítélet  A végzet az  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  A végzet az  Beney Zsuzsa - Tavasz  Környezetvédelem  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Szép estét kedves látogatóimna...  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Esti kép  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  A Föld napja  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Paul David Tripp Április 26  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Életművészet  A fák lelke  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam Krisztinától  A lelki élet nem arról szól, ....  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kellemes esti időtöltést  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  S a dalok tanulsága  Zilahy Lajos gondolata  Gondolatok az életről és szere...  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
élet harmadik, boldogság magvait, karma tehát, tudatos döntéshozatalt, döntési szabadságunk, lehetőségek teljes, karmikus törvény, múltban hozott, legtöbb ember, körülmények váltanak, feltételes reflexek, kísérleti kutyának, kutya hamarosan, csengő puszta, ilyen kondicionálással, egyik benyomás, környezet hatásaira, körülmények automatikusan, pillanatra visszanézünk, meghozott döntéseket, egész tudattalan, tudatos világba, döntések ilyen, döntésem következményei, szívünk mélyén, döntésem boldogságot, körülöttem élők, válasz igenlő, döntés helyes, válasz nemleges, döntés elvetendő, minden pillanatban, boldogságot eredményezi, bizonyos döntést, megfelelő pillanatban, kínálkozó helyes, döntést meghozót, élet nagyon, spontán helyes, test érzéseiben, ember közérzete, test hogyan, test válasza, test rossz, legtöbb embernél, szívre figyelni, szívet kérdezni, szív tudja, helyes választ, szív intuitív, egyetemes idegközponthoz, tiszta lehetségesség, tiszta tudás, végtelen szervező, szív sokkal, élet minden, döntések annál, múltban rejlő, karmikus adósság, meghozható döntés, világegyetemben nincs, világegyetemben tökéletes, második lépéslehetőség, ember önmagával, tapasztalatot embertársaim, ember keresi, alkalmakat dharmájába, siker hetedik, üzenet talán, továbbiakban jobban, illető dharmája, tapasztalatot embertársaimnak, biztonságos sportolásról, vele történt, bajokat jóra, karma átalakítása, karmikus helyzeteket, karmán túljutás, karmán túljutni, ember folyamatosan, piszkos ruhát, karma feladatrétegein, ember eljut, meditációs gyakorlatokkal, csésze kávé, vágyak pedig, lélek mozgatói, vágyak szövedékéből, valóság tudatos, döntéseket egyre, körülöttünk élőket, karma fejlesztő, karma gyümölcse, összefüggéseiben, kondicionálással, kibontakoztatnak, eredményeképpen, energiacserében, világegyetemben, embertársaimnak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3380
  • e Hét: 18252
  • e Hónap: 32157
  • e Év: 161864
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.